Când te-ai înscris de curând pe o platformă de freelancing eşti un pic dezorientat pentru că încă nu te-ai familiarizat cu modul de lucru, n-ai citit toate materialele ajutătoare şi ghidurile care ţi se oferă. Începi să-ţi completezi profilul ca freelancer şi ajungi la capitolul Teste. Aici te opreşti pentru că îţi dai seama că e mai mult de lucru. Nu ştii dacă trebuie să dai toate testele care ţi se afişează pe platformă, nu ştii ce să alegi ca să te pună în valoare, nu prea ştii la ce nivel de dificultate să te aştepţi aşa că preferi să nu completezi nimic la acest capitol. Aici e prima greşeală, pentru că nimeni n-o să-ţi dea de lucru dacă nu ai nici portofoliu de lucrări finalizate şi nici teste susţinute. Nu-ţi dau de lucru pentru că nu le arăţi ce anume ştii să faci şi mai exact ce ţi s-ar potrivi.

Haideţi să luăm un exemplu concret: platforma Odesk.com şi nişa de activitate pentru scriitori de articole.

Platforma oDesk.com are sute de teste grupate pe domenii de activitate. Tu ca scriitor e bine să susţii numai teste de scris articole, de limbă engleză, de blogging sau de social media - dacă ţi-ai propus să scrii conţinut şi pentru platformele de socializare. Pornind de la aceste criterii de selecţie probabil că vei găsi 5-10 teste pe care chiar merită să le susţii.

Acum că le-ai identificat, ce faci mai departe?

  • Gândeşte-te cum te va vedea un posibil client după ce le vei susţine - corespunde profilului tău de freelancer? Daca da, susţine-le!
  • Poţi să dai teste pornind de la lucrurile pe care deja le cunoşti. Testele nu sunt foarte complicate aşa că sigur vei obţine note de trecere.
  • Dacă vrei să uimeşti prin punctaj, atunci nu te grăbi: recapitulează ceea ce ştii deja şi documentează-te suplimentar pe internet (poţi vedea punctele de interes dintr-un test înainte să-l susţii propriu-zis. Acest lucru te ajută la documentare)
  • În general un test durează 40-45 min şi are aproximativ 40 de întrebări tip grilă din care trebuie să selectezi răspunsurile corecte.
  • Ţine cont că atunci când dai un test profesional, tu ca român nativ, dai de fapt şi un test de engleză. Dacă te poticneşti la engleză ajungi să nu înţelegi ce-ţi cer întrebările din test şi rezultatul o să fie slab.
  • În cazul în care ai un rezultat slab, vei putea să susţii din nou acelaşi test în 30 zile şi ai timp să te pregăteşti un pic până atunci.

Ţi-ai făcut o idee despre ce înseamnă testele, cum le alegi şi cum le susţii? Nu-ţi face probleme, nu e deloc greu. Poţi să ai rezultate bune chiar şi fără să-ţi baţi capul foarte mult. Dacă nu reuşeşti un super punctaj din prima, nu te descuraja. Mai încearcă o dată.

Mult succes!

Comentează şi tu

comentarii