Nenumarate persoane sunt afectate material de consecintele pandemiei. Anumite ramuri ale economiei sunt complet paralizate si oamenii sunt concediati cu zecile de mii. Ce fac acesti oameni? Cum se vor descurca in perioada urmatoare. Se pare ca nimanui nu-i pasa. Nu esti decat o cifra in statistica. Si totusi, ceva trebuie facut. Hai sa vedem ce poti face…

Ajutoare sociale

Aceasta este prima varianta de repus pe picioare dupa un astfel de soc. Dar trebuie sa fii constient ca sunt sume mici si pe durata limitata. Daca ai o vechime mai mare de 6 luni la locul de munca de la care ai fost concediat inseamna ca te incadrezi la ajutor de somaj. Daca firma la care ai lucrat a fost direct afectata de pandemie e posibil sa primesti un ajutor ceva mai mare decat cel de somaj. Daca n-ai avut vechime de minim 6 luni atunci trebuie sa verifici ce fel de ajutor social poti primi. Va fi foarte mic, in cazul in care il vei primi. Trebuie sa ai grija ca daca ai demisionat sau fostul tau angajator are semnatura ta de renuntare… nu mai primesti nimic de la nimeni. Esti pe cont propriu. Verifica in ce situatie esti la firma, la primarie in localitatea de resedinta, la directiile de ajutor social. Dupa ce te-ai lamurit unde te incadrezi si ai depus dosarul cu actele care ti se cer (asteapta-te sa fie multe), treci la pasul urmator.

Locuri de munca

Sunt putine locuri de munca serioase in perioada asta. Atat de putine ca daca ai gasit unul, tine-te tare de el. Neseriosi sunt multi, asa ca ai grija sa nu pici in nenumaratele capcane care ti se intind. Nu fii tentat sa crezi ca prin alte tari e mai bine. Pentru ca nu e. Fii atent la ce riscuri iti asumi. Dupa ce ai gasit un angajator bun, depune-ti un CV si o scrisoare de intentie bine puse la punct, care sa te puna bine in valoare. Gandeste-te ca poate e singura ta sansa. Documenteaza-te despre angajator, fii pregatit pentru interviu asa cum poate ca n-ai fost niciodata. Daca esti tanar, ai mai multe sanse. Daca ai trecut de 40 de ani asteapta-te sa fie grea si de durata cautarea ta. Nu neglija recrutarile online. Merita sa le folosesti, economisesti timp pretios. 

Recalificare

Daca ai lucrat intr-un domeniu grav afectat de pandemie, care nu mai are cautare, ia in considerare recalificarea. Stiu, si facut scoala, ai acumulat experienta, ai muncit serios… e o durere si o pierdere. Dar trebuie sa traiesti din ceva! Analizeaza obiectiv situatia, vezi ce job-uri se cauta si ia-o de la capat. Sunt cursuri rapide de calificare la preturi accesibile. Unele sunt chiar gratuite daca sunt organizate de stat prin directiile locale de ocupare a fortei de munca. Suna si intereseaza-te. Du-te pana acolo sa afli detalii. Uite-te pe site-urile de pe internet ale directiilor locale.

Freelancing

Daca te pricepi sa utilizezi calculatorul, internetul si stii o limba straina ai toate sansele ca pandemia sa-ti priasca. Poti reusi ca freelancer. Poti sa faci traduceri, sa te documentezi pe anumite teme, sa scrii texte, sa faci poze si sa le editezi, sa faci filmari si sa le editezi, sa faci materiale grafice de promovare pentru diverse firme sau persoane interesate. Tu lucrezi de acasa, bine si la timp iar banii iti sunt virati in cont la banca. Poti cauta de lucru in regim de freelancing pe aceasta platforma www.upwork.com. pe site-ul nostru vei gasi nenumarate materiale gratuite care te vor ajuta sa reusesti.

Antreprenoriat

Stim, nu e o perioada grozava ca sa te lansezi ca antreprenor, dar trebuie sa traiesti din ceva. Poate ca te pricepi sa construiesti sau sa montezi mobila, sa repari instalatii, sa faci curat, sa gatesti… orice lucru pe care il poti face bine sau cu placere poate fi pentru tine o cale de iesire din probleme. Nu gandi Big de la inceput. Vezi ce se cauta si nu investi prea mult in acest nou inceput. Pentru ca legile si regulamentele se schimba de pe o zi pe alta. Fii prudent si NU face datorii. Nici la banci, nici la rude, nici la prieteni. Limiteaza-te la strictul necesar si fa lucrurile sa functioneze.

Tuturor va dorim sa reusiti. 

Cu curaj, inainte...


Foto by tirachardz - www.freepik.com 

Comentează şi tu

comentarii