Îţi doreşti să începi să lucrezi ca scriitor freelancer dar nu ştii dacă ai tot ce-ţi trebuie pentru a face această muncă în mod eficient şi cu succes? Prima trăsătură pe care este obligatoriu s-o ai este să-ţi placă să scrii, dar presupunem că este îndeplinită, pentru că altfel nu te-ai fi gândit la această carieră.

Vezi aici Top 7 cărți de Copywriting!

Pentru a scrie texte bune, indiferent că le scrii sub formă de articole pe diverse teme, sub formă de post-uri de blog-uri sau sub formă de post-uri pe reţele de socializare, e bine să ai:

1. Gramatică impecabilă a limbii române

Dacă ai chiulit de la orele de gramatică din şcoală, dar vrei să devii scriitor freelancer e bine să înveţi tot ce ţi-a scăpat. Ca profesionist în ale scrisului nu-ţi este permis să faci greşeli gramaticale. Nu vei reuşi să câştigi respectul nimănui şi nu vei avea de lucru. Nu este nicio rușine dacă reluăm manuale din școala generală pentru a ne reâmprospăta noțiunile de gramatică. Dar poți oricând să dai o căutare în acest index oridecâteori ai dubii despre anumite cuvinte.

2. Un limbaj adecvat

În funcţie de proiectul la care lucrezi vei vedea că e indicat să foloseşti un anume limbaj. Unele proiecte vor fi poate academice, altele vor fi doar de amuzament şi socializare. Trebuie să ai capacitatea de a-ţi modela scriitura în funcţie de necesităţi. Dacă vrei să te perfecționezi în asta, îți poți crea un stil personal pentru fiecare tip de conținut. În tehnologie poți folosi anumite jargoane, în cultură ai un ritm specific al frazelor șamd.

3. Abilități de cercetare și asimilare

Să zicem că primeşti un proiect care presupune să scrii articole despre un domeniu necunoscut ţie. Înseamnă ca într-o primă fază să faci muncă de cercetare, să te familiarizezi cu domeniul şi limbajul de specialitate. Dacă ești atent și îți dezvolți un discernământ în cercetare, vei putea să-ți faci o idee despre orice industrie în 30-60 de minute de căutat pe Google.

4. Cultură Vastă

Cu cât ai o cultură mai vastă, cu atât îţi va fi mai uşor să lucrezi la o gamă variată de proiecte. Te ajută să ai o deschidere mai mare către piaţa proiectelor de freelancing şi să câştigi astfel mai mulţi bani. Așa că este bine să citești cărți din domenii cât mai diverse, atât pentru cunoștința generală, cât și pentru a avea cunoștințe în orice domeniu. Așadar, îți recomandăm să arunci o privire peste cele mai interesante cărți de la Elefant, eMAG sau Books Express.

5. Abilităţi de marketing şi vânzări

Unele texte pe care va trebui să le scrii vor avea un pronunţat caracter comercial şi dacă nu ai habar de marketing şi vânzări îţi va fi greu să te descurci cu ele. Dacă nu ai experienţă la acest capitol, e bine să începi să te documentezi pentru că cei mai frumoşi bani vin tocmai din această scriitură comercială. Pentru a scrie mai ușor astfel de conținut, îți recomandăm și acest curs.

6. Limbi străine

Poţi să lucrezi ca freelancer şi fără să ştii limbi străine însă ele îţi sunt de mare ajutor. Fără ele va trebui să te limitezi la proiecte româneşti care sunt mai rare şi mai puţin bănoase. Merită să începi să înveţi o limbă străină de circulaţie, dacă încă nu ştii. Cel mai simplu o poți face cu Duolingo, care are o platformă interactivă unde poți să-ți inviți prietenii și să învățați împreună o limbă străină.

Începe aici cursul „How to write copy that sells!”

Acum îţi dai seama că deţii unele abilităţi dar şi că mai trebuie să înveţi. Tot timpul mai e ceva de învăţat aşa că ăsta nu e un impediment pentru tine să începi să-ţi pui visul în aplicare. Acum e cel mai bun moment! Multe lucruri, mai mari sau mai mici, se vor aranja din mers.

Mult succes!

Comentează şi tu

comentarii