Dacă cineva ţi-ar propune să lucrezi ca asistent pentru o persoană sau pentru un departament al unei firmei ce i-ai răspunde? Ţi-ai imagina că este un serviciu asemănător secretariatului şi care n-are cum să fie foarte complicat. Dar dacă te întreabă cineva dacă vrei să lucrezi ca asistent virtual, nu-ţi e prea clar ce activităţi ai putea face. Cuvântul “virtual” este cel care crează confuzii.
Practic un asistent virtual nu este o secretară ci mult mai mult. Activitatea concretă pe care o face asistentul variază mult în funcţie de persoana sau firma pe care o asistă. Ce ţi se poate cere dacă accepţi un astfel de job:
- să concepi diverse documente administrative sau publicitare
- să te ocupi de corespondenţa curentă
- să faci cercetări pe internet, pe diverse teme
- să planifici evenimente
- să ţii legătura cu departamente de creaţie grafică sau copywriting
- să faci plăţi ale unor facturi sau către clienţii celor pe care îi asişti
- să te ocupi de contabilitate şi calcule
- de gestionarea şi scanarea unor documente
- să ţii legătura cu departamente de logistică / livrări
Iată numai câteva dintre multele activităţi pe care le poţi face în regim de asistent virtual freelancer. Ca să le poţi face presupune să foloseşti PC-ul, internetul, să cunoşti baze de date şi diverse aspecte administrative. Concret însă, numai clientul tău îţi poate detalia activitatea aşa încât să-ţi faci o părere dacă o poţi face sau nu. Cunoştinţele tale pot varia de la relaţii publice şi design până la contabilitate foarte serioasă, de la concepţie de texte comerciale până la facturi către furnizori sau clienţi. Depinde de tine şi de client cum mediaţi aceste activităţi sau la ce te pricepi şi la ce nu. Toată activitatea se desfăşoară la distanţă aşa că are la bază o excelentă comunicare între tine şi client. Fără aceasta v-ar fi greu să vă descurcaţi.
Acum că te-ai mai lămurit, crezi că te-ai descurca să lucrezi ca asistent virtual?
Urmăritori / Pingbacks