E suficient să te gândeşti la câte device-uri şi gadget-uri foloseşti zilnic (şi ţi se pare normal să fie aşa), ca să-ţi dai seama că eşti foarte dependent de tehnologie. Cu toţii suntem, într-o măsură mai mică sau mai mare. Însă, dacă eşti freelancer, categoric depinzi şi mai mult de tehnologie. Prin natura muncii tale trebuie să păstrezi legătura cu clienţii în cele mai bune condiţii - adică să reacţionezi imediat. Ai nevoie de eficienţă în munca ta şi nu poţi fi eficient decât dacă lucrezi cu cele mai bune echipamente. Ai nevoie de siguranţă şi de tot felul de salvări aşa încât să ai conştiinţa faptului că nu munceşti degeaba. Trebuie să fii la curent cu cele mai noi mijloace de plată, cu cele mai noi aplicaţii care să te ajute să gestionezi toate task-urile zilnice, cu alte aplicaţii care să te ajute să gestionezi aspectele financiare ale micului tău freelance-business…

Hai să facem o listă cu lucrurile de bază de care ai nevoie:

  • un smartphone - de ce nu un telefon obişnuit? Pentru că vei avea nevoie de legătură între contul de e-mail, spaţiul de stocare sigură a datelor tale, calendarul cu treburi zilnice, contactele din mediile de socializare şi alte asmenea lucruri.
  • un laptop - dacă vei fi un light sau medium user un laptop nou îţi va fi de ajuns. Dacă vei lucra cu fişiere grafice, audio sau video s-ar putea să ai nevoie acută de mai mult. Dar ăsta e un lucru care depinde de tipul de lucrări şi proiecte în care eşti implicat.
  • conexiune la internet - îţi trebuie o conexiune pe care să te poţi baza, care să nu te lase când ai mare nevoie să respecţi termenul de predare al unui proiect. Orice conexiune nu mai este suficient de bună!
  • cont Google - aici este evident o problemă de opţiune, însa în Google găseşti e-mail, spatiu pentru salvarea datelor şi informaţiilor cu care lucrezi, calendar care te ajută să îţi organizezi munca şi te menţine în priză pe durata zilei (sigur nu te lasă să leneveşti, chiar dacă lucrezi de acasă!). Îţi faci un singur cont, ţii minte o singură parolă şi ai acces la toate aceste funcţii pe care te poţi baza în munca ta.

E posibil ca în funcţie de proiectele în care eşti implicat să mai ai nevoie şi de alte aplicaţii, conturi şi echipamente. Însă cele enumerate mai sus reprezintă fundamentul pe care poţi construi liniştit o carieră în freelancing.

Comentează şi tu

comentarii