Foarte multă lume se întreabă cât câștigă un asistent virtual. Majoritatea vor să afle asta pentru a decide dacă se merită să demisioneze și să pornească pe acest drum.

Dacă ai puțină experiență în freelancing, știi foarte bine că veniturile diferă nu doar de la o lună la alta, ci și de la o zi la alta. Asta în funcție de activitatea planificată. Înainte de a vorbi despre cât câștigă un asistent virtual, vreau să ne uităm la 4 factori care influențează venitul lunar.

1. Activitatea clientului

Se poate să ai un client care să nu aibă nevoie mai mult de 5-10 ore pe săptămână se serviciile tale. În aceste condiții nu are rost să tragi de timp pentru a aduna cât mai multe ore la acel proiect, ci mai degrabă dovedește-i că poți să îți termini treaba astfel încât clientul să nu cheltuie prea mulți bani pe tine. Vei căpăta încredere și cu siguranță va apela la tine ori de câte ori mai are nevoie și de alte servicii. Între timp, te poți ocupa și de proiectele altor clienți și poți ajunge la un venit lunar decent.

2. Tariful tău pe oră

E important să ai activitate mereu și să îți ocupi golurile din program dacă vrei să câștigi mai mulți bani din freelancing. Nu este suficient doar să fii ocupat, contează și prețul pe care îl pui pentru munca ta.

Una este să lucrezi cu 5$ pe oră timp de 40 ore pe săptămână și alta este să lucrezi cu 20$ pe oră timp de 10 ore pe săptămână. Banii sunt aceeași. Tot 200$ încasezi la sfârșit de săptămână, dar la un tarif pe oră mai mare ai mai mult timp liber pentru tine sau să te ocupi și de alte proiecte.

Nu te grăbi să te supraevaluezi și e bine ca mereu să îți pui întrebarea dacă ai adus suficientă valoare pentru clientul tău. Pentru că poți câștiga bine pe termen scurt, dar dacă munca ta nu aduce mai mult câștig clientului tău se prea poate să fii mereu în căutare de noi proiecte.

3. Diversitatea abilităților tale

Acest aspect este strâns legat de primul punct pe care l-am abordat. Să spunem că te poți ocupa doar de postări pe social media și să administrezi un mail. Poate pentru activitatea aceasta va fi nevoie de numai 5 ore pe săptămână. Iar dacă vrei să câștigi mai bine va trebui să colaborezi cu mai mulți clienți. Ceea ce va fi foarte obositor.

Dar dacă ai un bagaj de cunoștințe mai mare, ai mai multe abilități pe care le poți folosi ca asistent virtual, atunci poți să te ocupi doar de 1-2 clienți și să câștigi mai mult decât suficient.

Nu uita că îți va fi foarte greu la un moment dat să ții minte toate detaliile despre clienții tăi. Fiecare are nevoie de atenția ta iar atunci când începi lucru să nu fie nevoie să cauți prin diverse liste să-ți aduci aminte ce site-uri avea clientul. E mult mai eficient să te concentrezi pe mai puține proiecte și să le poți stăpâni mai bine.

4. Piața pe care lucrezi

Contează foarte mult dacă lucrezi pentru un client din Statele Unite, Europa sau România. Cu toate că majoritatea antreprenorilor americani caută asistenți virtuali din India pe care să îi plătească cu 1-2$ pe oră, sunt și unii care au învățat să aprecieze munca de calitate și asistenții virtuali profesioniști.

Sunt antreprenori care plătesc mai bine de 1000$ pe lună pentru asistenți virtuali. Pare mult așa-i? Gândește-te că salariul minim în SUA este de 7,25$ pe oră, iar pentru un antreprenor de acolo e un mare câștig să plătească așa de puțin pentru un „angajat” care face de toate. Raportându-ne la situația din România putem spune că un venit de genul este o situație win-win.

Treaba nu stă la fel în România. Aici piața este mult mai mică și s-ar putea să fie nevoie de un volum mai mare de muncă pentru aceleași rezultate. Dar nu e greșit să începi de aici. Dimpotrivă, în felul acesta poți dezvolta proiecte foarte frumoase alături de clienții tăi și poți colabora pe termen lung cu aceștia.


Pot fi mai multe aspecte care influențează veniturile tale ca asistent virtual, dar acestea sunt unele dintre cele mai importante. Așadar, pentru că avem în față aceste informații, cred că putem calcula foarte ușor cam cât poate câștiga un freelancer, nu-i așa?

Dacă lucrezi la tariful de 5$ pe oră și îți aloci 4 ore pe zi, poți câștiga 400$ pe lună. Ceva mai mult decât un salariu minim pe economie, nu-i așa?

Matematic arată foarte bine. Dar ar fi bine să nu te lași înșelat de cifre, pentru că în realitate lucrurile stau puțin diferit. Poate nu-ți vei face mereu timp de lucru, poate că sunt perioade când nu ai așa de mult de lucru și fiind plătit la oră, acest aspect îți poate afecta venitul lunar.

Nu vreau să te descurajez. Poți câștiga foarte bine dacă ești disciplinat și faci o treabă bună. Mai jos îți las câteva exemple pentru a vedea cât poate câștiga un asistent virtual.

De unde am luat aceste date? Ei bine, a apărut pe internet un nou trend. S-au adunat deja câțiva bloggeri care au început să publice „Income Reports” pentru a-i încuraja pe alții să se apuce de treabă. O parte dintre acești bloggeri își scriu cheltuielile defalcate astfel încât am reușit să aflu cât plătesc ei pe un asistent virtual.

  • $840 pe lună a plătit Ilya de la OnlineMoneyz.com pentru asistentul său virtual. În această sumă este inclus tariful de 3$ pe oră dar și bonusurile de performanță
  • Miranda are 24 de ani, locuiește în SUA și este Creative Virtual Assistant iar în luna decembrie a câștigat nu mai puțin de $4704,3 doar din această activitate. Este un rezultat de peste oceane dar este posibil oriunde, pentru că Miranda s-a concentrat foarte mult pe anumite abilități ale ei și a devenit profesionistă în domeniu. Iar în aceste condiții, a putut să seteze un tarif mai mare pe oră pentru că serviciile ei chiar aduceau valoare.
  • Michelle de la MakingSenseOfCents.com a plătit în luna noiembrie $2900 pentru 3 asistenți virtuali

Majoritatea antreprenorilor online au cel puțin un asistent virtual dar nu toți cei care își publică cheltuielile scriu exact cât plătesc pentru fiecare persoană. Dar cred că ați înțeles foarte bine ideea. Se poate câștiga peste 1000$ pe lună dacă ești perseverent și îți servești clienții într-un mod profesionist.

În căutare de asistenți vrituali sunt acele persoane care au deja afaceri online, iar unii dintre ei câștigă zeci de mii de dolari pe lună. Treaba asta cu asistenții virtuali nu este doar o poveste frumoasă. Tim Ferriss are asistenți virtuali care îi planifică agenda, îi răspund la mailuri, îi administrează profilele de social media și îi plătește foarte bine.

Piața nu este saturată de asistenți virtuali, dimpotrivă, dacă arunci o privire pe upwork, freelancer sau peopleperhour vei vedea că în fiecare oră apar anunțuri pentru asistenți virtuali.

Așa că nu mai aștepta și du-te consumăți toate creditele de pe upwork până îți găsești un client pentru care vrei să lucrezi!

Ai văzut cât câștigă alții mai sus? Ce mai aștepți?

Comentează şi tu

comentarii