Din ce în ce mai multe persoane vor începe să lucreze ca freelanceri, pentru că reprezintă deja o tendință pronunțată a pieței muncii. Cel mai simplu pare să fie pentru tineri, însă nu înseamnă că aceștia nu au și ei provocările lor. Iată în rândurile care urmează o scurtă analiză a avantajelor și dezavantajelor pe care le au în această postură.
Avantaje
- acces usor la cursuri și profesori, mai ales dacă sunt studenți sau elevi - ei reușesc să învețe gratis sau cu sume foarte mici acele lucruri pentru care alte categorii de freelanceri plătesc la modul serios.
- digeră mai ușor informațiile legate de tehnologii noi - sunt mai flexibili și învață mai ușor lucrurile care țin de internet, evoluția echipamentelor IT, telefonie mobilă, etc. Sunt astfel în avantaj în comparație cu freelancerii mai avansați în vârstă care într-un fel se luptă să țină pasul cu schimbările tehnologice.
- costuri mici pentru traiul zilnic - din fericire pentru ei, nu au rate la bănci, nu au ipoteci, nu plătesc întrețineri sau facturi mari. Unii locuiesc cu părinții sau în cămine studentești și costurile sunt mici.
- energie și entuziasm - au capacitatea de a lucra în ritm susținut. Nu resimt oboseala fizică.
Dezavantaje
- lipsa de experiență - poate fi un dezavantaj relativ ușor de depășit, mai ales dacă au capacitatea de a învăța repede lucrurile care se caută pe piața freelancing-ului.
- lipsa portofoliului sau portofoliul subțire - sunt mulți freelanceri cu portofolii subțiri dar care reușesc să-și găsească de lucru și să facă bani. Pornind de aici își pot dezvolta și portofoliile.
- e posibil sa nu ia freelancing-ul în serios - faptul că ești tânăr nu te scutește de responsabilități.
Dacă faci parte din această categorie a freelancerilor tineri, la început de drum, trebuie să te gândești serios dacă acesta este modul de lucru pe care îl dorești și dacă ai capacitatea necesară de autogestionare. Nu este simplu sa le faci singur pe toate, dar nu este nici imposibil.
Dacă vrei cu adevărat, vei reuși!