Atunci când lucrezi pe o platformă de freelancing observi tot felul de lucruri interesante. Ca de exemplu… Aplici la joburi care ţi-ar plăcea şi uneori nu eşti luat în seamă. Alteori eşti invitat la proiecte care chiar nu te interesează, motiv pentru care nici n-ai aplicat. Dar, se mai întâmplă şi să vrei să iei un proiect şi să fii refuzat sau respins. Din diverse motive. Ei, în cazul asta ce faci? Cum interpretezi acest refuz? Înainte să începi să te superi şi să o iei personal, citeşte rândurile de mai jos.

De ce eşti refuzat când aplici la un job/proiect:

  • clientul a găsit un freelancer care să presteze respectiva muncă pe mai puţini bani (poate îl interesează cantitatea, nu calitatea)
  • nu are timp să stea de vorbă cu fiecare aplicant/candidat şi să facă o selecţie riguroasă
  • consideră că nu eşti potrivit (poate că mai are în vedere şi lucruri pe care nu le-a pus în anunţul de angajare) - eşti prea puţin pregătit sau prea bun pentru respectivul job şi ţi-ar face un deserviciu să te accepte (el nu se gândeşte la facturile tale neplătite!)
  • e posibil ca scrisoarea ta de intenţie, cea cu care ai aplicat la respectivul job, să nu fie suficient de bună, să nu te pună în valoare
  • dacă nu ai un portofoliu, e posibil ca ăsta să fie unul dintre motive - nu ai dovedit ceea ce ai susţinut în scrisoarea de intenţie
  • în mod cert nu te-a refuzat că să-ţi provoace nopţi nedormite şi crize de personalitate

Ce poţi face în astfel de situaţii?

E clar că nu e plăcut, mai ales dacă nu e prima dată. Dar trebuie să adopţi o atitudine constructivă. Verifică aplicarea ta: scrisoarea de intenţie a fost bună? mai poţi să completezi ceva la portofoliu? ai mai învăţat ceva în ultima vreme care ar trebui completat în profilul tău? ai mai dat vreun test? Dacă totul este în regulă, mergi mai departe. Caută alte job-uri până când găseşti ceva care chiar îţi vine ca o mănuşă. Atunci vei fi mulţumit şi tu şi clientul tău. Nu-i aşa?

Succes!

Comentează şi tu

comentarii